Zapominanie to nie wypadek przy pracy

19 lutego 2010, 12:43

Świeże wspomnienia krótkotrwałe często zanikają. Nie jest to jednak mózgowy wypadek przy pracy, ale celowe i istotne dla uczenia działanie.



Venus Express

Czy Wenus miała kiedyś oceany?

24 czerwca 2010, 16:33

Dane dostarczone przez europejskiego satelitę Venus Express dowiodły, że gorąca i sucha dziś Wenus w przeszłości dysponowała dużą ilością wody. Czy jednak tworzyła ona oceany i umożliwiała powstanie życia, czy może była tylko parą wodną w atmosferze?


Tereny rekreacyjne nie sprzyjają aktywności?

24 września 2010, 22:08

Uważa się, że odpowiednie otoczenie: tereny rekreacyjne, ścieżki rowerowe i deptaki sprzyjają ograniczaniu epidemii otyłości. Dlatego naukowcy wielokrotnie apelowali o takie rozwiązania. Tymczasem w badaniach jakoś nie chce wyjść takie powiązanie otoczenia i aktywności.


Obrazowanie krzepnięcia dzięki świetlikom

4 stycznia 2011, 12:23

Od jakiegoś czasu poszukuje się związków chemicznych wspomagających obrazowanie, które sprawdziłyby się w ramach monitoringu pacjentów zażywających heparynę, czyli lek zapobiegający krzepnięciu krwi. Wg Włochów, do tego celu świetnie nadaje się lucyferaza - enzym odpowiadający za świecenie robaczków świętojańskich (Bioconjugate Chemistry).


Lepszy dotyk to wynik doświadczenia, nie utraty wzroku

12 maja 2011, 10:39

Wyostrzenie dotyku u osób niewidomych to nie kwestia kompensacji utraty wzroku przez mózg, lecz skutek doświadczenia.


A jednak się ociepla...

24 października 2011, 16:49

Grupa naukowców pracujących w ramach Berkeley Earth Project ogłosiła, że z ich badań wynika, iż temperatura powierzchni globu... rzeczywiście się podnosi. Informacja ta jest o tyle ciekawa, że na czele grupy stał znany fizyk, profesor Richard Muller, który przez niektórych był uważany za krytyka zjawiska globalnego ocieplenia


Aspiryna - spalacz tłuszczu

20 kwietnia 2012, 17:37

Dotąd słyszeliśmy głównie o przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym działaniu aspiryny. Teraz naukowcy zauważyli, że kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny.


Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Wydry ratują trawy morskie

27 sierpnia 2013, 13:20

Naukowcy badający zanikanie i ponowne odrodzenie się traw morskich w Elkhorn Slough odkryli, że kluczowym warunkiem odrodzenia środowiska przyrodniczego był powrót na te tereny wydr morskich. Trawy morskie, które chronią wybrzeża i są bardzo ważnym habitatem dla ryb, zanikają na całym świecie


Odpowiada za rybi zapach ryb i ogranicza głębokość ich występowania

4 marca 2014, 11:37

Poniżej 8200 m nie widuje się ryb, a teraz naukowcy zyskali fizjologiczne wyjaśnienie tego zjawiska. Powodem jest N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine N-oxide, TMAO), który nie tylko odpowiada za rybi zapach, ale i stabilizuje białka komórek. Bez TMAO proteiny uległyby zniekształceniu przez ciśnienie i przestałyby działać.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy